Luchthaven beveiliger worden

Als luchthaven beveiliger ben jij de schakel tussen de technologie en de veiligheid. Tegenwoordig reist de mens steeds verder en vaker met het vliegtuig. Door deze toenemende globalisering is er veel vraag naar luchthaven beveiligers. Niet alleen de beveiligingstechnologie ontwikkelt zich maar dit geldt ook voor de technologie van smokkelaars en andere mensen die mogelijke criminele activiteiten van plan zijn. Daarom maak jij als luchthaven beveiliger het verschil. Door je intuïtie en kennis te koppelen met de technologie maak jij het mogelijk om de onschuldigen te scheiden van de minder onschuldigen.

Een passagier gaat op een luchthaven meerdere beveiligde trajecten door waar een luchthaven beveiliger bij betrokken is. Zo worden de reisdocumenten, ruimbagage, handbagage en de passagiers zelf gecontroleerd of zij verboden voorwerpen/middelen mee proberen te nemen. In dit proces ben je als luchthaven beveiliger niet alleen een beveiliger maar ook een servicemedewerker. Als luchthaven beveiliger is het niet alleen je taak om verboden feiten op te sporen maar ook om een prettige en veilige omgeving te creëren voor de luchthaven passagiers.

Kerntaken van een luchthaven beveiliger

  • Een veilige en prettige omgeving creeren voor reizigers
  • Jezelf klantvriendelijk, proactief en professioneel opstellen
  • Het bedienen van uitrusting die gebruikt wordt door het luchthaven beveiligingspersoneel (zoals scan apparatuur)
  • Het controleren van reisdocumenten zoals boarding passes, ID-kaarten, paspoorten en VISA

Het profiel van een luchthaven beveiliger

  • Professioneel, klantvriendelijk en communicatief vaardig
  • Niet in aanraking geweest met politie of justitie
  • Geen zichtbare tatoeages of piercings
  • Geen kleurenblindheid (i.v.m. het bedienen van de scan apparatuur)

Opleiding tot luchthaven beveiliger

Een opleiding tot luchthaven beveiliger kun je volgen op het mbo of intern bij een bedrijf. Binnen Nederland zijn er verschillende mbo-opleiders zoals het ROC van Amsterdam die opleidingen tot luchtvaartbeveiliger voorzien. Naast het mbo, is het soms ook mogelijk om intern bij een bedrijf opgeleid te worden als luchthaven beveiliger.