Allround beveiliger worden (MBO niveau 2)

Als persoonsbeveiliging niet helemaal jouw ding is maar je wel interesse hebt in de beveiliging dan kun je ook allround beveiliger worden. Een opleiding tot beveiliger kun je volgen op het MBO niveau 2. Deze opleiding neemt, afhankelijk van de opleider, 1 tot 2 jaar in beslag. Na het afronden van de opleiding kun je onder andere object beveiliger worden, luchthavenbeveiliger of evenementen beveiliger worden.

De meeste mensen die deze opleiding gevolgd hebben beginnen hun carrière bij een beveiligingsbedrijf. Een beveiligingsbedrijf verzorgt de algehele beveiliging voor andere bedrijven in de regio of op een bedrijventerrein. Het beveiligingsbedrijf verzorgt de opening van het bedrijf (hekwerk en bedrijfspand), het inbraakalarm, het brandalarm en het sluiten van het bedrijfspand. Als beveiliger bij een beveiligingsbedrijf heb je de verantwoordelijkheid dat de beveiliging bij het bedrijf goed geregeld is. Ook zul je surveillances rijden binnen de regio en waar nodig storingsmeldingen en alarmen opvolgen.

Ik wil een beveiliger worden, welke opleiding moet ik volgen?

Een opleiding beveiliging niveau 2 kun je bij bijna elke aanbieder van mbo-opleidingen volgen. De opleiding tot beveiliger duurt meestal 1 tot 2 jaar en kun je zowel volgens de BOL-route en via de BBL-route volgen. De BOL-route houdt in dat je klassikaal les krijgt en dat de enige praktijkervaring komt van stages. Een BBL-route is een combinatie van werken en leren waar men vaak 4 dagen per week werkt en 1 dag per week naar school gaat. Op deze manier leert men de theorie toepassen in de praktijk en vice versa.

Om een opleiding beveiliger mbo 2 te kunnen volgen mag je geen strafblad hebben. De overige toelatingseisen verschillen per aanbieder van de opleiding. Tijdens de opleiding beveiliger krijg je een combinatie van praktijkgerichte vakken en theoretische vakken. Zo vind je de ideale balans tussen wat kan (praktijk) en wat toelaatbaar is (de wet).

Wil jij een beveiliger worden? Vergelijk op beveiligeropleiding.nl alle opleidingen in Nederland.