Beveiliger worden bij de Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee is Nederland’s grootste aanbieder van banen in de beveiliging. Binnen de Koninklijke Marechaussee kun je veel kanten uit op het gebied van beveiliging. Hierbij kun je denken aan het beveiligen van:

  • Het Koningshuis of andere locaties van het koninklijk huis
  • Het NAVO hoofdkwartier in Brunssum
  • Luchthavens zoals Schiphol of Rotterdam Airport
  • De Rotterdamse haven
  • Overheidsgebouwen

Waar je terecht komt hangt af van je functie, je ervaring en de actuele situatie. Marechaussee beveiliging is een zeer verantwoordelijke taak die men niet moet onderschatten. De opleiding is fysiek en mentaal uitdagend en het werk vergt soms lange en flinke inspanning.

Hoog risico en waardetransport beveiliging bij de Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee beschikt ook over een peloton hoog risico beveiliging. Deze eenheid is belast met het beveiligen van locaties binnen Nederland met een verhoogd risico op aanslagen. Hieronder vallen bepaalde overheidslocaties. Marechausse beveiligers van de hoog risico eenheid zijn, afhankelijk van hun opdracht, erg prominent of totaal niet prominent aanwezig.

Daarnaast is de Koninklijke Marechaussee belast met het beveiligen van waardetransporten van de Nederlandse Bank. Hierin voorziet de Marechaussee van advies, planning, materieel en de beveiliging zelf.

Beveiliging van de burgerluchtvaart

Het is algemeen bekend dat de Marechaussee de burgerluchtvaart in Nederland beveiligt. De Koninklijke Marechaussee regelt de beveiliging van alle burgerluchthavens in Nederland. Dit zijn de luchthavens Schiphol Airport Amsterdam, Rotterdam –The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Airport en Groningen Airport. De Marechaussee houdt toezicht op deze vluchthavens. Dit doen zij door onder andere te patrouilleren maar ook door strafbare feiten op te sporen. De Marechaussee is er namelijk niet alleen om terroristische aanslagen te voorkomen. Zij zijn er ook om strafbare feiten zoals smokkeling op te sporen en tegen te gaan.

Hierbij wordt de Marechaussee ondersteund door een arrestatieteam. Het arrestatieteam kan ingrijpen wanneer zich een gevaarlijke situatie voordoet zoals een bommelding of een gijzeling.

Persoonsbeveiliging bij de Marechaussee

Mensen die enige tijd in dienst zijn bij defensie kunnen solliciteren voor de BSB. De BSB staat voor de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Deze eenheid voet specialistische beveiligingstaken uit. De BSB heeft 4 eenheden:

  1. Persoonsbeveiliging
  2. Observatie
  3. Bijzondere opdrachten
  4. Arrestaties

Wil je meer te weten komen over de BSB? Klik dan hier.